Malvern House, Robsyn Rak Architectures, Robsyn Rak, Architecture, Design, NZ Design, Australian Design, Design Blog, The Home Scene, Victorian, Melbourne

Shortlisted for the Australian Designs awards 2015 and House awards 2015,  this tired Victorian residence was given a complete re-design with a new addition completing the vision.

Designed by Robson Rak Architects, the clients initial brief was for a scheme which would see the new rear living spaces opening to the outside, whilst fusing seamlessly with the re-modelled old part of the house.

RR Elizabeth St_16 copy

 

Although the house uses fully automated technology, it’s disguised by a warm, textural palette. A timber ribbon of floor and wall travels through the house creating a harmonious, seamless transition from old to new.

RR Elizabeth St_06_ps copy

RR Elizabeth St_05_ps copy

 

Spaces within the new extension are defined by materiality. The kitchen area achieves its own identity with the use of light oak joinery and pale reconstituted stone for a benchtop. A concrete floor helps define the new extension but also allows the dark oak, light oak and brown brick fireplace to co-exist within the same space.  The kitchen area has full-height bi-fold doors allowing for that all desired integration to outside space. A living area with banquette seating has large sliding windows allowing the outside in.

 

RR Elizabeth St_07_ps copy

RR Elizabeth St_08 copy

RR Elizabeth St_10 copy

 

The flooring has been replaced in the original residence with a dark oak which then wraps up onto three walls of the new addition, acting like a ribbon and also creating joinery.

 

RR Elizabeth St_11 copy

RR Elizabeth St_15_ps copy

RR Elizabeth St_14 copy

 

A central feature of this home is the new bespoke brick fireplace.  Designed to be viewed as you enter the original residence, the brown brick fireplace is a constant reference and reminder of the brick facade of the Victorian home whilst acting as the central axis for the new areas.

 

RR Elizabeth St_12 copy

RR Elizabeth St_13 copy

RR Elizabeth St_02_ps copy

RR Elizabeth St_03 copy

 

Restored and revived to meet the challenge of another hundred years, within this warm and textured palette hides a house which is fully automated and technologically advanced.  This clever automation is disguised within the organic palette of materials and achieves a seamless integration between old and new interior architecture. 

– Kelly

Photo credits: Lisa Cohen and Mark Roper